Бордна карта, куфар, паспорт и... цифрово ваксинационно удостоверение? В желанието си да

...
Бордна карта, куфар, паспорт и... цифрово ваксинационно удостоверение? В желанието си да
Коментари Харесай

Как ще действат ваксинационните паспорти за пътуване по света?

Бордна карта, куфар, паспорт и... цифрово имунизационно уверение? В желанието си да не изгубят доходи от ваканции още едно лято поради пандемията от ковид Европейският съюз, някои азиатски страни и авиационната промишленост бързат да приготвят така наречен имунизационни паспорти за КОВИД-19, с цел да оказват помощ да се даде начален подтик на пътуванията. 

Те създават системи, които да разрешат на пасажерите да употребяват мобилни телефонни приложения, с цел да потвърждават, че са имунизирани, което може да им помогне да избегнат обременяващи карантинни условия на местата, където отиват. 

Но множеството начинания акцентират неналичието на една централна интернационална система за електронно засвидетелствуване на имунизационния статут. Проектите също по този начин се сблъскват с механически провокации да работят дружно, а в същото време пораждат въпроси за неприкосновеността на персоналния живот и имунизационното неравноправие. 

Ваксинационните паспорти биха добавили още едно цифрово равнище към множеството съществуващи здравни и проследяващи контактите приложения по отношение на ковид, въведени от доста страни и щати в Съединени американски щати. Тяхната приложимост на вътрешно ниво за още веднъж да бъдат отворени локалните стопански системи провокира разгорещени диспути, а мнозина се опълчват те да бъдат наложителни за питейни заведения, концерти и спортни събития. Обаче има по-голяма мотивация за потреблението им при интернационалните пътувания, изключително когато страни като Исландия отварят своите граници за имунизирани гости, а други като Саудитска Арабия стартират да разрешават на имунизирани жители да пътуват в чужбина. Решението на Европейски Съюз предходната седмица да отвори своите граници за изцяло имунизирани пасажери прави въпроса още по-спешен. 

Нека да погледнем по какъв начин работят имунизационните паспорти:

ОФИЦИАЛНИ УСИЛИЯ 

Първата част на имунизационния паспорт е формалният или утвърден електронен имунизационен картон на потребителя. Европейският съюз, Китай и Япония създават лични цифрови имунизационни удостоверения за презгранично пътешестване. Междувременно Англия предходната седмица актуализира приложението на своята Национална здравна работа, с цел да разреши на изцяло имунизираните консуматори да потвърждават своя статут, когато пътуват в чужбина, което съответствува с облекчаването на разпоредбите за пътешестване. 

В момента се прави тестване на цифровото уверение на Европейски Съюз, което също по този начин ще удостоверява резултати от тестване за КОВИД-19 или възобновяване от вируса и се планува да влезе в действие до края на юни, позволявайки на жителите още веднъж да се събират с другари и родственици, живеещи в 30 европейски страни. Все още не е ясно къде и по какъв начин тъкмо ще бъдат проверявани удостоверенията на пасажерите в Европейски Съюз, който няма вътрешни гранични контролни пунктове. Служители в Брюксел споделят, че това би трябвало да се взема решение от обособените страни. Идеята е пасажерите да имат кюар код в своите телефони, който да може да бъде сканиран, да речем, на летище или жп гара, като се употребява приложение за публично засвидетелствуване, което прави инспекция в националните бази данни, през механически " портал " на Европейски Съюз. 

Световната здравна организация не предлага доказване на имунизация като условие за интернационално пътешестване, изтъквайки неравномерното систематизиране на имунизациите, макар че съветва за краткотрайни насоки за създаване на " интелигентно имунизационно уверение ". 

ПРИЛОЖЕНИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ

Необходимо е също по този начин пасажерите да имат приложение за смарт телефон, което да съдържа възможни публични имунизационни удостоверения.
Проектът на Европейски Съюз включва технология с отворен код, която европейските страни могат да употребяват, с цел да основават свои публични мобилни портфейли.
Международната асоциация за въздушен превоз (ИАТА) - браншова организация на въздушните превозвачи, има собствен паспорт за пътешестване за смарт телефони " ИАТА Тревъл пас ", към който са се присъединили самолетни компании, включително " Кантас ", " Джапан еърлайнс ", " Емирейтс ", " Бритиш еъруейс " и " Върджин атлантик ". Конкурентен план - " Комън пас ", добива известност измежду превозвачи като " Катай пасифик ", " ДжетБлу ", " Юнайтед " и " Луфтханза ". 

Пътниците към този момент могат да употребяват приложенията, с цел да ревизират дали техните резултати от тестване за КОВИД-19 се одобряват на местата, където отиват. " Тревъл пас " и " Комън пас " за момента са налични единствено за пасажерите на самолетните компании, които ги употребяват. И двата паспорта могат да бъдат включени към приложения за въздушни пътувания, с цел да могат потребителите да удостоверяват своя имунизационен статут, когато се чекират онлайн. Също по този начин се чака и двете да работят с удостоверенията на Европейски Съюз. 

" Комън пас " споделя, че потребителите ще могат да вкарват имунизационни документи доникъде на юни. 

При неразбираемите вероятности за пътуването поради пандемията имунизационните паспорти занапред ще стават по-широко публикувани, сподели Пол Майър, който управлява организацията с нестопанска цел " Комънс проджект ", стояща за " Комън пас ". " Ние чакаме, че той ще продължи да бъде условие за интернационално пътешестване. "  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР